Nastanek judo kluba Velenje

Ustanovitev Judo kluba Velenje
Velenje, kot mesto, se je pričelo razvijati šele v drugi polovici dvajsetega stoletja. Mlado mesto je bilo zgrajeno z udarniškim delom, z žrtvovanjem posameznikov in družbe. V takratnem Titovem Velenju se je poleg zdravega delovnega duha, razvijala tudi športna dejavnost. S svojo športno dejavnostjo so v letu 1960 že delovali nogometni, atletski in težkoatletski klub. V septembru 1961 pa je g.Marcel Medved organiziral prvi tečaj Juda in Jiu-jitsa in tako postavil temelje za delovanje Judo kluba Velenje, kot ga poznamo danes, 43 let kasneje.

G.Marcel Medved se je z Judom seznanil preko svojega prijatelja in sodelavca ter legendo slovenskega Juda g.Ivom Reyo. Leta 1958 se je na povabilo in prigovarjanje Iva Reye udeležil treninga Juda v takratnem klubu Olimp v Celju. Judo ga je takoj prevzel in tako je se že leta 1960 z ekipo celjskega kluba na Gorenjskem sejmu, pomeril s takratnim Judo klubom Triglav iz Kranja. Tekmovanje in predstavitev obrambnih tehnik je potekalo na prostem, na posebno pripravljenem odru, pravi Marcel.

G. Marcel je pričel trenirati Judo dokaj pozno, pri 24 letih, a ga to ni odvrnilo od njegove namere. Do leta 1960 je treniral v Celju, potem pa se je preselil v Velenje. Jeseni leta 1961 je organiziral prvi tečaj Juda. Na prvi trimesečni tečaj vadbe se je vpisalo kar 75 interesentov. Po zaključku tečaja so na prvi ustanovni skupščini, 15. decembra leta 1961, ustanovili Judo sekcijo pri Splošno telesno vzgojnem društvu Partizan –Rudar. Iz zapisnika je razvidno, da so sestanki in treningi potekali na Prvi osnovni šoli, na današnji osnovni šoli Miha Pintar. Na občnem zboru je bilo prisotnih 32 tečajnikov. V ustanovni listini je zapisano, da je bila povod za ustanovitev Judo kluba želja tečajnikov, da nadaljujejo z gojenjem športa v tej panogi. Za predsednika kluba so izvolili g.Marcela Medveda, za tajnika g.Marjana Pavčiča in za blagajnika g.Romana Jana. Treninge je vodil g.Marcel Medved.

Po besedah ustanovitelja in trenerja Judo kluba Velenje, je bil v tistem času velik problem nabava ustreznih blazin in kimon. Marcel Medved se z veseljem spominja: «Včasih smo trenirali kar na parketu, ker še nismo imeli blazin. Padce smo vadili na tleh. Imeli smo sicer nekaj blazin, ki so jih uporabljali tudi pri vadbi gimnastike. Naše prve blazine so bile polnjene z morsko travo. Pogoji za trening res niso bili idealni, a smo kljub temu vztrajali pri tem športu. Prvi rezultati in uspehi na tekmovanjih so dali mladi ekipi še dodaten zagon, tako da nas neprimerni prostori in oprema niso motili. Leta 1962 so člani Judo kluba Velenje že tekmovali v drugi slovenski ligi in dosegali vidnejše rezultate. Trenerski tečaji in izpopolnjevanja so se odvijali, tako kot danes, pod vodstvom priznanih mojstrov«.
Klub je v svojem 43- letnem delovanju izoblikoval vrsto tekmovalcev in športnikov, ki so krojili tako slovenski kot tudi jugoslovanski in evropski vrh Juda.

Judo je postajal vse bolj popularen in zanimiv. Ob Dnevu rudarjev so, v preteklosti, tečajniki Judo kluba Rudar z mimohodom v paradi pozdravljali svoje someščane.

Tragična smrt judoista g.Iva Reya in povezanost med Judo kluboma Velenje in Celje je bila povod, da se je v Velenju organiziral tretji mednarodni turnir za pokal Ivo Reya.

Telefon

Za vsa vprašanja glede kluba, treningov in česarkoli drugega, nas pokličite.

041 776-199

Administrator

Če imate kakšno vprašanje oziroma komentar za avtorja strani oziroma administratorja mi napišite email.

Email

Prijava

Prijava administratorja in vseh uporabnikov ter urednikov JK Velenje.

Prijava